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Veröffentlichungen

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Fink L, Ploeger A, Strassner C (2018) Participative Processes as a Chance for Developing Ideas to Bridge the Intention-Behavior Gap Concerning Sustainable Diets. Sustainability 10(12):4434 doi:10.3390/su10124434www.mdpi.com/journal/sustainability

El Bilali H, Callenius C, Strassner C, Probst L (2018) Food and nutrition security and sustainability transitions in food systems. Food Energy Secur. E00154 https://doi.org/10.1002/fes3.154

Gernert M, El Bilali H, Strassner C (2018) Grassroots Initiatives as Sustainability Transition Pioneers: Implications and Lessons for Urban Food Systems. Urban Sci. 2018, 2, 23; doi:10.3390/urbansci2010023

Rogge N, Theesfeld I, Strassner C (2018) Social Sustainability through Social Interaction-A National Survey on Community Gardens in Germany. Sustainability 2018, 10, 1085; doi:10.3390/su10041085

Pfeiffer P, Speck M, Strassner C (2017) What Leads to Lunch-How Social Practices Impact (Non-)Sustainable Food Consumption/Eating Habits. Sustainability 9(1437) doi:10.3390/su9081437

2015

How the organic food system supports sustainable diets and translates these into practice. Front. Nutr. 2:19. doi: 10.3389/fnut.2015.00019

2014

Precht TE, Strassner C, Kral TVE (2014) Schulfrühstück - Was kann Deutschland aus den US Erfahrungen lernen? Ernahrungs Umschau 61(2): 20-26 / The English version of this article is available online: DOI 10.4455/eu.2014.004 (School breakfast - what can Germany learn from the US experience?)

2013

Kahl J, Alborzi F, Beck A, Bügel S, Busscher N, Geier U, Matt D, Meischner T, Paoletti F, Pehme S, Ploeger A, Rembialkowska E, Schmid O, Strassner C, Taupier-Letage B, Zalecka A (2013) Organic Food Processing in the context of Sustainable and High Quality Food Production. S. 82 In: Kahl J, Rembialkowska E, Zalecka A, Lesinski G (Hrsg.) Book of Abstracts Second International Conference on Organic Food Quality and Health Research, 104 Seiten, Warsaw University of Life Sciences Press, Warsaw, Poland, ISBN 978-83-7583-454-3

Görmer S, Jung S, Strassner C (2013) Mensa top oder flop - Schüler und Schülerinnen bewerten ihre Schulverpflegung. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Proc. Germ. Nutr. Soc., Vol. 18, S. 79

Fink L, Schlatt S, Strassner C (2013) Nutzung außerschulischer Verpflegungsmöglichkeiten von Schülern am Beispiel von zwei Schulstandorten in Nordrhein-Westfalen. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Proc. Germ. Nutr. Soc., Vol. 18, S. 80

Kuttenkeuler M, Strassner C (2013) Erhebung der Verpflegungssituation an den weiterführenden Schulen in der Stadt Münster. Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V.: Proc. Germ. Nutr. Soc., Vol. 18, S. 81

Grotstollen L, Lukas M, Strassner C (2013) Nachhaltige Verhaltensweisen junger Erwachsener - Neue Perspektiven für suffizientes Handeln und nachhaltigen Konsum mit dem Fokus auf das Handlungsfeld Ernährung. S. 692-695 In: Neuhoff D, Stumm C, Ziegler S, Rahmann G, Hamm U, Köpke U (Hrsg.) Beiträge zur 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau. Ideal und Wirklichkeit: Perspektiven ökologischer Landbewirtschaftung. 814 Seiten, Verlag Dr. Koester, Berlin, ISBN-13: 9783895748158

Ochtrup C, Kemmerling S, Kosack L, Lukas M, Strassner C (2013) Transformationsprozesse nachhaltiger Entwicklung - Ansätze für suffizientes Handeln in Unternehmen der Bio-Branche. S. 722-725 In: Neuhoff D, Stumm C, Ziegler S, Rahmann G, Hamm U, Köpke U (Hrsg.) Beiträge zur 12. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau. Ideal und Wirklichkeit: Perspektiven ökologischer Landbewirtschaftung. 814 Seiten, Verlag Dr. Koester, Berlin, ISBN-13: 9783895748158

2012

Kahl J, Baars T, Beck A, Bügel S, Busscher N, Geier U, Matt D, Meischner T, Paoletti F, Pehme S, Ploeger A, Rembiałkowska E, Schmid O, Strassner C, Taupier-Letage B, Załęcka A (2012) Organic Food Processing: A Framework for Concept, Definition and Evaluation from the European Perspective. S. 17-18 In: Proceedings. The future of organic food processing. Sustainability - Quality - Integrity. 2nd IFOAM EU Group Conference on organic food processing and environmental performance, Frankfurt, 56 S.

Lukas M, Strassner C (2012) Praxisorientiertes Nachhaltigkeitshandeln in der Gemeinschaftsgastronomie. Ernährungs Umschau 59 S. 621-625 DOI: 10.4455/eu.2012.956

Strassner C (2012) Frage 18 Mehr Genuss mit Bio? Bio-Lebensmittel vereinen hohe Prozess- und Produktqualität.S. 40-41 In: BÖLW - Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft e. V. (Hrsg.) Nachgefragt: 28 Antworten zum Stand des Wissens rund um Öko-Landbau und Bio-Lebensmittel. Pinguin Druck GmbH, Berlin, 66 S.

Strassner C (2012) Frage 19 Sind Bio-Lebensmittel gesünder? Höherer Gesundheitswert und weniger wertmindernde Inhaltsstoffe. S. 42-43 In: BÖLW - Bund Ökologische Lebensmittelwirtschaft e. V. (Hrsg.) Nachgefragt: 28 Antworten zum Stand des Wissens rund um Öko-Landbau und Bio-Lebensmittel. Pinguin Druck GmbH, Berlin, 66 S.

Mattausch N, Strassner C, Kettschau I (2012) Anchoring skills for sustainable development in vocational training: Curricula for home economics and hospitality professions, Kap. 16 in: Pendergast D, McGreggor SLT & Turkki K (Hrsg.) Creating home economics futures. The next 100 years. Australian Academic Press, Bowen Hills, Australien, ISBN:
9781921513961

Lukas M, Løes A-K, Nölting B, Strassner C (2012) School meals. How to increase organic food consumption in schools. Ecology & Farming, Nr. 2, S. 24-26, Mai 2012

Strassner C (2012) Nachhaltigkeitskultur und Lebensmittelqualität, S. 15-16 In: AoeL - Assoziation ökologischer Lebensmittelhersteler e.V. (Hrsg.) Qualität verstehen. Ökologische Lebensmittelhersteller geben Einblicke. Themenheft 2012, Hinckel-Druck GmbH, Wertheim am Main, 48 S.

Roehl R & Strassner C (2012) Sektoranalyse Außer-Haus-Markt Schwerpunkt Gemeinschaftsverpflegung. Projektschriftenreihe Band 2, 40 S., Schriftenreihe des Projektes Nachhaltigkeitsorientiertes Rahmencurriculum
für die Ernährungs- und Hauswirtschaftsberufe, IBL - Institut für Berufliche Lehrerbildung (Hrsg.), 04/2012

Roehl R & Strassner C (2012) Inhalte und Umsetzung einer nachhaltigen Verpflegung. Projektschriftenreihe Band 1, 61 S., Schriftenreihe des Projektes Nachhaltigkeitsorientiertes Rahmencurriculum für die Ernährungs- und Hauswirtschaftsberufe, IBL - Institut für Berufliche Lehrerbildung (Hrsg.), 04/2012

Strassner C (2012) Lebensmittelqualität aus Sicht des ökologischen Landbaus Sind ökologisch erzeugte Lebensmittel mehr Wert? E&M - Ernährung und Medizin, 27, S. 14-18

 

2011

Lukas M, Strassner C, Løes A-K (2011) A need for harmonization across Europe? Certification of organic catering. Ecology & Farming Nr. 5, S. 29-31, November 2011

Strassner C (2011) Konstellationsanalyse: ein Methodenbeispiel für disziplinübergreifende Forschung. Kap. 17, S. 140-145 in: Hoffmann I, Schneider K, Leitzmann C (Hrsg.) Ernährungsökologie. Komplexen Herausforderungen integrativ begegnen. Oekom Verlag, München, 224 Seiten,
ISBN-13: 978-3-86581-140-0

Roehl R, Strassner C, Neuendorff J (2011) Easy Steps To Organic Certification. The updated manual for canteens, restaurants and foodservice operators. Hrsg. a'verdis, 28 S., ISBN-13: 978-3-9813008-1-9, (2. vollständig überarbeitete und aktualisierte Auflage)

Roehl R, Strassner C, Neuendorff J (2011) Mit einfachen Schritten zur Bio-Zertifizierung. Der neue Leitfaden für Gemeinschaftsverpflegung und Gastronomie, Hrsg. a'verdis, 28 S., ISBN-Nummer: 978-3-9813008-2-6 (4. vollständig überarbeitete und aktualisierte Auflage)

Ibing S, Ross A, Hollmann K, Lukas M, Dressler C, Schinkowski N, Strassner C (2011) Yeast extract in organic food and its authenticity according to organic producers, S. 99 In: Pulkrabov J, Tomaniov M, Kahl J & Haj lov J, Hrsg. (2011) Book of Abstracts First International Conference on Organic Food Quality and Health, Prag, Tschechische Republik, 18.-20.05.2011, Institute of Chemical Technology, ICT Prague Press, ISBN 978-80-7080-779-8

Lukas M, Strassner C (2011) Expertenmeinungen zur Integration umweltfreundlicher und sozialer Bestrebungen in der Gemeinschafts- und Betriebsverpflegung, S. 19 In: DGE e.V. Hrsg. (2011) Proceedings of the German Nutrition Society Abstractband zum 48. Wissenschaftlichen Kongress, Vol. 15, 120 S., ISBN 978-3-88749-221-2

Strassner C, Lukas M (2011) Zertifizierung von Außer-Haus-Verpflegung - Offizielle Statements und Untersuchungsdaten einiger europäischer Zertifizierungsstellen, S. 376-379 In: Leithold G, Becker K, Brock C, Fischinger S, Spiegel A-K, Spory K, Wilbois K-P, Williges U, Hrsg. (2011) Es geht ums Ganze: Forschen im Dialog von Wissenschaft und Praxis, Beiträge zur 11. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Band 2, Verlag
Dr. Köster, Berlin

Lukas M, Strassner C (2011) Bio-Zertifizierung von Verpflegungseinrichtungen in den iPOPY-Ländern - ein Überblick mit Hilfe von Experten-Interviews, S. 384-385 In: Leithold G, Becker K, Brock C, Fischinger S, Spiegel A-K, Spory K, Wilbois K-P, Williges U, Hrsg. (2011) Es geht ums Ganze: Forschen im Dialog von Wissenschaft und Praxis, Beiträge zur 11. Wissenschaftstagung Ökologischer Landbau, Band 2, Verlag
Dr. Köster, Berlin

Strassner C (2011) Biolebensmittel: Besser, gesünder, geschmackvoller? Ökologie & Landbau, 157,1/2011, S. 16-18.

2010

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Nölting B, Reimann S, Strassner C (2010) Außer-Haus-Verpflegung: Mit Bio Schule machen. <http://orgprints.org/17145/>  Ökologie & Landbau, 2/2010(154), S. 41-43.

Ibing S, Hollmann K, Ross A, Lukas M, Schönbrodt C, Schinkowski N, Strassner C (2010) Yeast Extracts in Organic Products. News and Views from the Organic Food Sector. [Poster] und Abstracts der 23. VH-Hefetagung Fortschritt in Wissenschaft und Technik der Hefeproduktion, 26-27.04.2010, Wien, Österreich, 6 S.

Hollmann K, Ibing S, Ross A, Lukas M, Strassner C (2010) Hefeextrakt im Visier. UGB-Forum 3/10, S. 152-153

Roehl R & Strassner C (2010) Buddhistische Eskimos im Kommen. food-service 02/2010 S. 10-13

Roehl R & Strassner C (2010) Buddhistische Eskimos im Kommen. gv-praxis 02/2010 S. 36-41

Strassner C, Løes A-K, Nölting B & Kristensen NH, Hrsg. (2010) Organic Food for Youth in Public Settings: Potentials and Challenges. Preliminary Recommendations from a European Study. Proceedings zu: iPOPY session held at the BioFach Congress 2010, Nuremberg, Germany, February 20, 2010. ICROFS, International Centre for Research in Organic Food Systems, Tjele, Denmark. ISBN 978-87-92499-05-0, 46 S.

Strassner C & Mikkelsen C, Hrsg. (2010) Certifying Out of Home Operators in Europe. European Forum for Certification. Proceedings zu: certification session held at the BioFach Congress 2010, Nuremberg, February 20, 2010, 18 S.

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Lukas M & Strassner C (2010) School food supply in North Rhine-Westphalia - Analysis of the current situation, S. 85-86 In: Mikkelsen BE, He C, Mikkola M, Nielsen T & Nymoen LL, Hrsg. (2010) Novel Strategies for Climate Mitigation, Sustainability and Healthy Eating in Public Foodscapes. Proceedings of a seminar held at Aalborg University, Copenhagen Institute of Technology, Denmark,November 25th-26th, 2009. Proceedings zu: iPOPY-Foodprint conference 2009, Copenhagen Institute of Technology, Denmark,, November 25th-26th, 2009. ICROFS, International Centre for Research in Organic Farming Systems, Tjele, Denmark. ISBN 978-87-92499-04-2, 101 S.

Rolf A & Strassner C (2010) School food supply in Lower Saxony - Analysis of the current situation, S. 98-99 In: Mikkelsen BE, He C, Mikkola M, Nielsen T & Nymoen LL, Hrsg. (2010) Novel Strategies for Climate Mitigation, Sustainability and Healthy Eating in Public Foodscapes. Proceedings of a seminar held at Aalborg University, Copenhagen Institute of Technology, Denmark,November 25th-26th, 2009. Proceedings zu: iPOPY-Foodprint conference 2009, Copenhagen Institute of Technology, Denmark,, November 25th-26th, 2009. ICROFS, International Centre for Research in Organic Farming Systems, Tjele, Denmark. ISBN 978-87-92499-04-2, 101 S.

Garcia AL, Mohan R, Koebnick C, Bub A, Heuer T, Strassner C, Groeneveld MJ, Katz N, Elmadfa I, Leitzmann C, Hoffmann I (Online: 27.11.2009) Plasma β-Carotene Is Not a Suitable Biomarker of Fruit and Vegetable Intake in German Subjects with a Long-Term High Consumption of Fruits and Vegetables. Ann Nutr Metab 2010; 56:23-30 (DOI: 10.1159/000262295

2009

Schönbrodt C, Schinkowski N, Strassner C, Hollmann K, Ibing S, Ross A, Lukas M (2009) Einsatz von Hefeextrakt in Bio-Lebensmitteln. <http://orgprints.org/17187/>  [Application of yeast extract in organic food]. Schlussbericht des Forschungsprojektes 08OE073 des Bundesprogramms Ökologischer Landbau (BÖL), 44 S.

Strassner C, Løes A-K, Kristensen NH & Spigarolo R, Hrsg. (2009) Proceedings of the Workshop on Organic Public Catering held at the 16th IFOAM Organic World Congress, 19th June 2008 in Modena, Italy, 218 S, ISBN-Nummer: 978-87-991343-7-3, Proceedings zu: Workshop on Organic Public Catering at the 16th IFOAM Organic World Congress, Modena, Italy, June 19, 2008. ICROFS, Denmark.

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Løes A-K, Nölting B, Kristensen NH, Spigarolo R, Strassner C, Roos G, Mikkola M & Mikkelsen BE (2009) iPOPY - innovative Public Organic food Procurement for Youth. School meals - and more! S. 184-188 In: Strassner C, Løes A-K, Kristensen NH & Spigarolo R, Hrsg. (2009) Proceedings of the Workshop on Organic Public Catering held at the 16th IFOAM Organic World Congress, 19th June 2008 in Modena, Italy, 218 S, ISBN-Nummer: 978-87-991343-7-3, Proceedings zu: Workshop on Organic Public Catering at the 16th IFOAM Organic World Congress, Modena, Italy, June 19, 2008. ICROFS, Denmark.

Strassner C, Roehl R (2009) Organic Certification of Hotels, Restaurants and Catering in Germany. [Poster] S. 176 In: Fredriksson P & Ullvén K, Hrsg. (2009) Proceedings from 1st Nordic Organic Conference. Towards increased sustainability in the food supply chain. 18-20 May 2009. Gothenburg, Sweden, Centrum för uthålligt lantbruk (CUL), SLU, 186 S.

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Roehl R, Strassner C & Neuendorff J (2009) Mit einfachen Schritten zum Bio-Zertifikat. Der neue Leitfaden für Gemeinschaftsverpflegung und Gastronomie. Hrsg. a'verdis, 28 S. ISBN-Nummer: 978-3-9813008-0-2

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Strassner C (2009) Lebensmittel Wasser - Ernährungsökologische Aspekte. [Kurzfassung] Jubiläumsveranstaltung 5 Jahre WABE-Zentrum "Wasser: Mittel zum Leben", 25.06.2009, WABE-Zentrum, Osnabrück In: Kurzfassungen der Vorträge, 18 S.

2008

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